6 juni
Laatste verkoopdag

Hoe gezond zijn asperges?

Dat asperges gezond zijn is niets nieuws, maar welke voedingswaarden maken de asperges gezond?

Asperges zijn caloriearm en bevatten weinig koolhydraten. Men kan deze eten zonder schuldgevoel, de bijgerechten en sauzen anderzijds kunnen de calorieën pijlsnel doen stijgen!

De asperges bevatten veel vitamines en mineralen en beschikken over transit regulerende (vezels) en urine afdrijvende eigenschappen.

Nadeel: de speciale urinegeur na het eten van asperges (zwavellucht).

Voedingswaarde per 100 gram asperges

Energetische waarde 16 kcal
Koolhydraten 3,1 gram
    Suikers 1,0
    Vezels 1,5
Vetten 1
Eiwit 1,0 gram

Er is geen verschil tussen witte en groene asperges qua voedingswaarde.

Witte vs. groene asperges

De witte asperge is enorm populair in Vlaanderen. Maar dat is eerder een uitzondering. Samen met Nederland, Duitsland en enkele andere Noordwest-Europese landen zijn we koploper in de consumptie van witte asperges. Toch bedraagt de witte asperge maar 10% van de totale aspergeconsumptie. De overige 90% is weggelegd voor de groene asperge, die wereldwijd, maar vooral in zuiderse landen, veel populairder is.

Als we opnieuw naar de bij ons populaire witte asperge kijken, zijn we toch geen koploper in de consumptie van de witte asperges. In Duitsland worden, per kop, drie keer zoveel witte asperges gegeten als in België. Nederlanders eten dubbel zoveel asperges als Belgen. De witte asperge kan dus in België nog wel wat aan populariteit winnen.

De aspergeteelt

Asperges is een meerjarige plant die 10 jaar in de grond blijft zitten. De ondergrondse delen overwinteren en zorgen in de lente voor nieuwe uitlopers.

Voor de teelt van witte asperges hogen we de grond rond de scheuten een halve meter op. Daardoor blijven ze wit. Er wordt een folie over gelegd om de grond iets vlugger op te warmen en hun kopjes wit te houden.

Voor het oogsten van groene asperges wordt er geen grond opgehoogd, eens ze hun lengte bereikt hebben, worden ze boven de grond afgesneden.

Dus witte en groene asperges komen van dezelfde plant, nochtans is de smaak anders!

Na het oogsten worden ze onmiddellijk gekoeld in ijskoud water, van lengte gesneden, gewassen en gesorteerd.

Alzo kunnen wij kwaliteitsvolle en verse asperges aanbieden.

Witte asperges oogsten

Asperges oogsten op het veld

Witte asperges in de serre

Wil je weten hoe asperges
geteeld en geoogst worden?

Bezoek onze tuinderij met een rondleiding