Skip to content Skip to footer

Hoe gezond zijn asperges?

Dat asperges gezond zijn is niets nieuws, maar welke voedingswaarden maken de asperges gezond?

Asperges zijn caloriearm en bevatten weinig koolhydraten. Men kan deze eten zonder schuldgevoel, de bijgerechten en sauzen anderzijds kunnen de calorieën pijlsnel doen stijgen!

De asperges bevatten veel vitamines (K, C, B en E) en mineralen en beschikken over transit regulerende (vezels) en urine afdrijvende eigenschappen.

Nadeel: de speciale urinegeur na het eten van asperges (zwavellucht).

Voedingswaarde per 100 gram asperges
Energetische waarde 19 kcal
Koolhydraten 3,0 gram
    Waarvan suikers 1,3 gram
    Vezels 1,7 gram
Vetten 0,0 gram
Eiwitten 1,0 gram
Cholesterol 0,0 gram

Er is geen verschil tussen witte en groene asperges qua voedingswaarde.

De aspergeteelt

De asperge is een meerjarige plant die 10 jaar in de grond blijft zitten. De ondergrondse delen overwinteren en zorgen in de lente voor nieuwe uitlopers.

De aspergeplanten worden in het voorjaar een 25 cm onder de grond geplant. Het eerste jaar wordt er nog niet geoogst, de jonge planten moeten kunnen groeien en (zonne)energie opslaan in de wortels.
In het daaropvolgende voorjaar worden de aspergeplanten bedekt met zand, de zogenaamde ruggen of bedden.
Is de grond voldoende opgewarmd door de zon, dan ontwaakt de aspergeplant uit haar winterrust en gaan de stengels beginnen groeien, het moment voor ons om ze te gaan oogsten.

Half juni stoppen we met oogsten, we mogen de planten niet ‘uitputten’, want elke keer dat we een asperge hebben gestoken, vormt de plant terug opnieuw een scheut. Eigenlijk ‘pesten’ we de plant een beetje, door telkens zijn scheut (asperge) weg te nemen.
Na de oogst (half juni), kunnen de scheuten zich goed bovengronds ontwikkelen, het vormt een gewas tot wel 1,5 meter hoog, genoeg om al de zonne-energie als suikers op te slaan in de wortels. Zodoende dat de plant voldoende energie heeft opgeslagen om het volgend jaar terug verse, nieuwe asperges te ontwikkelen.

De Lierse asperges - Vers uit het zand, recht naar de klant!

Witte vs. groene asperges

Asperges zijn wit, omdat het ondergrondse stengels zijn die geen licht hebben. Eens ze boven komen piepen met hun kopje verkleuren ze groen.
Daarom gaan we een plastic folie op de bedden leggen, om de groen verkleuring tegen te gaan en het zand onder de folie warmt dan ook sneller op.
Groene asperges komen van dezelfde plant, maar ze zijn groen verkleurd omdat ze ‘het licht hebben gezien’. We oogsten ze dus niet onder de grond, maar boven de grond.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief, en blijf op de hoogte van onze aankondigingen zoals start en einde van het seizoen, openingen op feestdagen, promoties, recepten & tips, …

E-mailadres: *

Spreet 11
2500 Lier

 0470 38 94 94
 info@lierseasperges.be
(Geen bestellingen via e-mail, voicemail of contactformulier)

 /lierseasperges

Openingsuren

Maandag t.e.m vrijdag van 11u tot 18u.
Zaterdag van 11u tot 16u.
Zondag van 10u tot 12u.
 
Ons asperge-seizoen loopt van begin maart tot half juni.
Ons aardbei-seizoen loopt van 21 juni tot 20 juli.

Lierse Asperges © 2021 –  Privacy beleidCookiebeleid – Website door Punt Uit!